by - Szelesut - 2021. ápr 13.

Elkaszálná az ENSZ az indonéz pályát

A jövő évi szezon egyik legikonikusabb pályájának nevezte az Indonéziában épülő Mandalika komplexumot Carlo Ezpeleta, a Dorna elnök-vezérigazgatója. A Dorna és a FIM vezetői a dohai nagydíj után látogatták meg a Lombokon épülő sportlétesítményt. Az ENSZ emberi jogi különmegbízottja ezzel egyidőben közleményben támadta a létesítményt.

A trópusi szigeten egy erre a célra tervezett üdülőhely körül épített utcai pálya egy olyan építési terv része, amely szállodákat, kaszinókat, új utakat és a sziget repülőterének jelentős bővítését is magában foglalja. A küldöttséget lenyűgözte az építkezés előrehaladása. Közleményükben kiemelték: a pályát novemberben – ha a koronavírus-járvány is engedi – a Superbike-világbajnokság fordulójával lehetne megnyitni. A MotoGP a jelenlegi tervek szerint jövő márciusban látogatna el a helyszínre, de lehet, hogy még idén beiktatnak egy tesztet az új pályán, amely emellett hivatalosan tartalékhelyszínként szerepel az idei menetrendben is.

Látványos videó az épülő pályáról:

A látogatással egyidőben komoly támadási intézett az ENSZ mélyszegénységügyi és emberi jogi különmegbízottja a komplexum ellen. Olivier De Schutter szerint "eljárt az idő a versenypályák és a hatalmas transznacionális turisztikai infrastrukturális projektek felett, amelyek nem a teljes lakosság, hanem „maroknyi” gazdasági szereplő hasznára válnak. De Schutter az építést megelőző kisajátításokat kifogásolja, amelyek során szerinte erőszakkal és kártérítés nélkül űzték el a gazdákat és a halászokat a földjeikről. A támadásra egyelőre sem a Dorna, sem az indonéz kormány nem reagált.

Ezek az írások is érdekelhetnek: