by - sportos - 2024. febr 18.

Változó név, bővülő csapat, változatlan célok – rajtra kész a H-Moto UNI Győr Team

A magyar gyorsasági motorsport két talán legtehetségesebb fiatal versenyzőjét, Farkas Kevint és Görbe Somát igazolta le Kovács Bálint mellé az immár 13 éves múltra visszatekintő H-Moto UNI Győr Team.

Tavaly rendkívül sikeres esztendőt tudhatott magáénak az H-Moto UNI Győr Team, amely 2024-ben immár kibővült csapattal vág neki az idei szezonnak. A csapathoz olyan, már nemzetközi színtéren is bizonyított fiatal motorversenyzők csatlakoznak, mint a Northen Talent Cup sorozatban 2020-ban bajnoki címet szerző Görbe Soma, illetve ugyanebben a sorozatban 2022-ben második Farkas Kevin, akik Kovács Bálinttal, a Széchenyi István Egyetem hallgatójával együtt tovább öregbíthetik a magyar motorsport hírnevét. Ráadásul mindhárman a Hungarian Motorsport Academy támogatottjai, azaz kizárólag a felkészülésre és a versenyzésre kell koncentrálniuk. A Hungarian Motorsport Academy utánpótlásnevelési rendszert a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. hozta létre és működteti.

A csapat vezére immár évek óta az a Kovács Bálint, aki a 22 évével nemcsak rangidőse, de mentora is lesz a háromfős gárdának. Bálint – akárcsak a tavalyi szezonban – idén is két nagyon kemény nemzetközi megmérettetésben indul. Az IDM-ben az Alpha Racing motorosaként 2024-ben is gyári BMW-vel áll majd rajthoz a Superbike kategóriában – már túl van az első spanyolországi teszten –, míg az Endurance-világbajnokságon visszatér korábbi sikerei színhelyére, és a Wojczik Racing pilótájaként vesz majd részt az EWC európai futamain.

„Egy biztos, idén sem fogok unatkozni, hiszen olyan sorozatokban állhatok rajthoz, ami garanciát jelent a fejlődéshez. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a német bajnokságban továbbra is gyári BMW-pilótaként teljesítek majd teljes szezont, ráadásul mind a csapat, mind a motor ugyanaz lesz, mint a tavalyi évben. Most egy teljes idény tapasztalatával és adataival állhatunk majd rajthoz, így a nagyon megerősödött Superbike-mezőnyben a tavalyi 6-10. helyeket idén már a dobogós és maximum az ötödik pozíciók válthatják fel. Az EWC-ben sokáig zajlottak a tárgyalások, végül eldőlt, hogy visszatérek a 2022-es sikereim színhelyére, a Wójcik Racingbe, ahol idén egy legújabb Honda nyergében bizonyíthatok. Négyen vagyunk a Superbike csapatban, és mindig az adott versenyen dől el, vajon melyik három motoros indul a vb-futamon. Bízom önmagamban, hiszen mind a megtett kilométerekben, mind a 24 órás versenyek tapasztalatában felveszem a társaimmal a versenyt” – jelentette ki Kovács Bálint.

Görbe Soma feladata sem lesz egyszerű, ugyanis a 18 éves motoros azonnal bekerül a mélyvízbe, hiszen a tavalyi, első 600-as szezonját követően 2024-ben az IDM Superstock 1000-es kategóriájában áll rajthoz egy BMW-vel. „Ez lesz az első ezres szezonom, ráadásul azonnal a világ egyik legerősebb bajnokságában kell bizonyítanom. De egyszerűen nincs időm ezen gondolkodni, hiszen javában zajlik már a felkészülésem. Jelenleg a fizikai felkészülésen van a hangsúly, illetve az erősítéseken, ugyanis az ezres BMW igencsak próbára fog tenni. Éppen ezért a legfontosabb idei célom az új kategória megszokása. Persze aki ismer, az pontosan tudja, mindent megteszek majd azért, hogy esélyem legyen már az idén felállnom a pódiumra, de hogy ezt meg tudjam valósítani, sok függ majd az ellenfeleimtől, illetve a saját teljesítményemtől” – árulta el Görbe Soma.

A H-Moto UNI Győr Team harmadik versenyzője, a 16 éves Farkas Kevin sem akárhol húzza majd a gázt, igaz, egyelőre a juniorok között. Kevin a Red Bull Rookies Cup mellett a JuniorGP Moto3-as kategóriájában is versenyezni fog, ráadásul egy olyan csapatnál kap lehetőséget – az olasz AC Racing Team színeiben –, amelynek tavalyi versenyzője idén már a gyorsaságimotoros-vb-n szerepel. A JuniorGP mezőnye hét helyszínre látogat el idén. A szezon április 21-én Misanóban indul, majd négy spanyolországi és két portugáliai helyszínen fognak megküzdeni egymással a pilóták, míg az utolsó fordulót november 24-én Valenciában rendezik. „Fantasztikus évnek nézek elébe, hiszen két nagyon komoly nemzetközi utánpótlás bajnokságban veszek részt. A Red Bull Rookies Cup-ot senkinek sem kell bemutatnom, ahol tavaly már teljesítettem egy teljes szezont, és Assenben a hetedik helyen végeztem. Idén amellett, hogy tovább folytatnám a tapasztalatgyűjtést, már szeretnék több versenyen is a dobogóért küzdeni. A Junior GP-n – ami a juniorok világbajnokságának felel meg – tavaly debütálhattam, ám idén egy igazi nagyágyúhoz kerültem, ugyanis az AC Racing az egyik legjobb csapat a mezőnyben. Ráadásul bekerültem a csapat akadémiájára is, így a szezonrajtig végig Spanyolországban készülök. Egyértelmű célom, hogy minden szinten fejlődni tudjak, illetve a még meglévő hibáimat képes legyek kiküszöbölni” – fogalmazott Farkas Kevin.

A H-Moto UNI Győr Team tulajdonosa és csapatfőnöke mindhárom versenyzőjétől eredményes szezont vár, hozzátéve, hogy természetesen személyre szabottan kell mindezt érteni, hiszen például Somának egy nagyon erős bajnokságban kell bizonyítania élete első ezres idényében, míg Kevinnek két, nem akármilyen sorozatban kell helyt állnia. „Az előzetesen meghatározott terveinknek megfelelően sikerült a Bálinttal kapcsolatos tárgyalásokat lezárni. Voltak opcióink, de ezek közül sikerült a számunkra legjobbat választani, így az IDM-ben továbbra is a gyári BMW csapatban húzza a gázt. Az EWC-ben visszatérünk a Wójcik Racinghez, ahol Hondával fog versenyezni. Ezzel kapcsolatban, most egyáltalán nem lesz zavaró tényező, hogy negyedik pilótának szerződtünk le, mert a tapasztalataink alapján nagy valószínűséggel így is el tud majd rajtolni Bálint, hisz aki teljesíti az edzéseket, az szombatig akár csapatot is válthat. Csapatunk kibővül, hisz hozzánk igazol Farkas Kevin ettől az évtől. Nagy reménysége a hazai gyorsasági motorsportnak, és hiszem, hogy a megszerzett tapasztalatunkkal segíteni tudjuk a karrierjét és mihamarabb elérheti álmát a MotoGP paddockban. Szintén nálunk folytatja Görbe Soma, akit a szakavatott szurkolóknak nem kell bemutatni. A közösen meghatározott célok elérésében fogjuk segíteni a karrierjét. Kezdve a médiamegjelenéseitől a bajnokságban való szerepléséig. Mivel Bálinttal egy helyszínen lesznek az idei versenyei, így kézenfekvő, hogy sokat tanulhat a BMW beállításából és a pályák feldolgozásából is Bálinttól. Nem titkolt célunk, hogy Bálint példáját követve hasonló karriert fusson be Soma is, ennek ez az év lesz az első lépcsőfoka, kezdve azzal, hogy beadta jelentkezését a Széchenyi Egyetemre” – közölte Kelemen Krisztián.

A Wójcik Racing Team menedzsere, Sławomir Kubzdyl örül, hogy egy olyan gyors és tapasztalt pilótát tudhat újra a csapatában, mint Kovács Bálint. “A szezon nagyon izgalmasnak ígérkezik a számunkra, hiszen egy új kaland veszi idén kezdetét. Nem tudjuk mire számíthatunk a Hondától, de nagyon várjuk, hogy felfedezzük a 24 órás futamokon. Bálint EWC-s pályafutása kezdete óta tudjuk, hogy számára mindig lesz hely a csapatunknál, ezért örülünk, hogy most visszatér hozzánk. Artur Wielebski, Jurand Kuśmierczyk és Kamil Krzemień mellet Bálint alkotják az idei felállásunkat. Bálintot ismerve nem kell aggódnom egy pillanatig sem, hiszen egy rendkívül gyors és tapasztalt pilótával lettünk gazdagabbak” – számolt be Sławomir Kubzdyl.

A BCC Alpha Van Zon BMW menedzsere, Werner Daemen lelkes a közös folytatást illetően. “Nagyon boldogok vagyunk, hogy az idei évben is folytatjuk Bálinttal a közös munkát. Az első esztendőben voltak nehezebb versenyeink, de ennek ellenére is sikerült jó eredményeket elérnünk. Azt gondolom, hogy ez a szezon más lesz, mint az előző, hisz Bálint már ismeri a csapatot, a motort és a pályákat is. Nincs más, mint irány a TOP5” – mondta Werner Daemen.

Ezek az írások is érdekelhetnek: