by 2023. febr 14.

Közlekedésismereti vizsga jöhet az általános iskolákban

Már jövőre hangsúlyosabb lehet az iskolákban a biztonságos közlekedés oktatása. Az alapjarat.hu értesülése szerint a Belügyminisztériumban dolgoznak a tananyag összeállításán.

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, illetve több a témába vágó szervezet jóvoltából azt szeretnék elérni, hogy az iskolai oktatásban hangsúlyosabb szerepet kapjon a KRESZ ismerete és alkalmazása.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ oktatás egyszerűen kevés. Nem a tananyag sovány, hanem a tanulásához megszabott idő, illetve az életszerű példákkal történő demonstrációja.

Ezért szeretnék, ha a közlekedés oktatása minél terjedelmesebben beszivárogna az iskolákba. Berzai Zsolt alezredes szerint "hosszú távon elképzelhető, hogy a tanulóknak a közlekedési ismeretekből vizsgát kell majd tenniük". A cél az, mondta, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá.

A Belügyminisztérium már elkezdte az ehhez kapcsolódó kerettantervet és módszertani anyagokat összeállítani, ezért a 2023/2024-es tanévben a diákok elvileg már találkozhatnak is az újítással.

A rendszer elméletileg nem növeli érdemeben az órák számát és a gyerekek tanulmányi előrehaladását sem befolyásolja. Ez azt jelenti, hogy ezen tárgy vagy képzés elvégzése nem lesz feltétele a félévek/évek teljesítésének.

Viszont aki ezeken nem esik túl, azt különböző hátrányok érhetik a jogosítványszerzés folyamán, hiszen innen a diákok már egy alaptudással állhatnak neki majd az újbóli KRESZ oktatásnak.

Ezek az írások is érdekelhetnek: