by 2023. ápr 06.

Kötelező szinte biztos, jogsi valószínűleg kell majd a nagy e-rollerekhez

Elkészült az elektromos rollerek használatának szabályozásához a KRESZ módosításának tervezete. A javaslat szerint a 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra, viszont ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd, és az erre vonatkozó szabályokat kell rájuk alkalmazni, például kötelező lesz bukósisakot is viselni.

Az Origo a részletek iránt érdeklődött a jogszabály módosításán dolgozó Építési és Közlekedési Minisztériumtól, például arról, hogy a nagyobb teljesítményű, 25 km/h feletti sebességre képes e-roller esetében szükség lesz-e a vezetéshez jogosítványra, mint a segédmotoros kerékpár esetében. A tárca válasza szerint ezt a kérdést ebben a csomagban kezelik, így vélhetően csak jogosítvánnyal lehet majd vezetni az ilyen eszközöket.

A másik kérdés arra vonatkozott, hogy ezekre a járművekre a tulajdonosnak kell-e kötnie kötelező felelősségbiztosítást. A tárca azt válaszolta, hogy a gépjármű-felelősségbiztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szóló uniós irányelv módosítása megváltoztatta a kötelező biztosításra kötelezett járművek körét, amely érinti az elektromos rollerek egy részét is.

Ezek az írások is érdekelhetnek: