by SzelesÚt 2009. aug 11.

Kalandok a Földközi-tenger körül

Egyedülálló motoros expedícióra vállalkozik két magyar túramotoros. Bódi János és Sulyok István két BMW-vel a Földközi-tenger medencéjét...

Egyedülálló motoros expedícióra vállalkozik két magyar túramotoros. Bódi János és Sulyok István két BMW-vel a Földközi-tenger medencéjét motorozza körbe. Az expedíciót két honfitársunk iránti tisztelet és elismerés ihlette, a 75 éve világrekordnak számító teljesítményük elismeréseként. A Széles út kamerái végig velük lesznek, az egyedülálló túráról beszámolunk adásainkban.

Bánhidi Antal gépészmérnök-pilóta és Bisits Tibor pilóta-légügyi felügyelő a maguk idejében elsőként, egy Bánhidi Antal által tervezett és épített repülőgéppel, a Gerle 13-al száz óra repülési idő alatt körülrepülte a Földközi-tenger partvidékét. A 12 258 kilométeres út során huszonkét város repülőterét érintették.

Az expedíciót alapvetően három dolog együttállása hozta létre - mondja a két motoros. - Először is szerencsés módon mindkettőnk fiatal-férfikori álma mind a mai napig a Földközi-tenger medencéjének motorkerékpárral történő megkerülése. Másodszor pedig magunk is mérnök emberek lévén - igaz, hogy magától a repüléstől nem tölt el kellemes érzés egyikünket sem - mindketten vonzódunk a repüléshez mint a mérnöki tudományok egyik csodájához, ezáltal sokat olvasunk a magyar repüléstörténeti dolgokról. Harmadszor magyar emberek lévén kötelességünknek érezzük, hogy a magunk módján, méltánytalanul elfeledett teljesítményeknek emléket állítsunk. Nos, ennek a három dolognak az összegyúrásából született a „Kalandok a Földközi-tenger körül" emléktúra a repülős expedíció 75. évfordulójára.

Bódi János és Sulyok István az út alatt, mindamellett, hogy megismerhetik az ott élő emberek kultúráját, szokásait, azt is megtapasztalják majd, hogy is változott meg majd egy évszázad alatt a két pilóta által leírt világ.

Ezt az útvonalat ilyen formában sem magyar sem pedig külföldi motoros expedíció nem teljesítette, tehát a maga nemében még napjainkban is egyedülálló teljesítménynek minősül.

A Földközi-tenger medencéjét teljes terjedelmében körbeérő motoros expedíció 19 országot érint a közel 20.000 kilométer alatt, úgymint:

Szlovénia
Olaszország
Monaco
Franciaország
Spanyolország
Marokkó
Algéria
Tunézia
Líbia
Egyiptom
Jordánia
Szíria
Libanon
Törökország
Görögország
Albánia
Montenegró
Bosznia-Hercegovina
Horvátország

 
A motorosok az út során az egyetemes emberi kultúra és történelem emlékeinek a megtekintése mellett mind a Gerle 13 expedíció által érintett 22 város repülőterén magyar zászlót és emlékplakettet helyeznek el.

Az expedíció tervezett indulási időpontja 2009. szeptember 18. délelőtt 10 óra, várhatóan magyar földre ismét valamikor november közepe táján lépnek. A túra a koncepciójához híven a budapesti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti Kiállítása (Petőfi Csarnok) elől indul és ugyanoda érkezik, ahol a „Gerle 13" repülőgép egyetlen még létező példánya található.

Hisszük, hogy expedíciónk méltó emléket állít majd a magyar repüléstörténet eme két meghatározó alakjának azzal, hogy teljesítményüket felidézzük és kézzelfoghatóvá tesszük a mai generációk számára - mondják a motorosok. A túráról részletesen beszámolunk a Széles út-ban.

www.kalandmotoros.hu

Ezek az írások is érdekelhetnek: