by 2021. máj 17.

Izgalmak Le Mans-ban, remek helytállás a Coppa Italia Junior futamain

Sűrű versenyhétvégén vannak túl a Farium Next Generation Riders Team fiataljai. Íme a csapat beszámolója Geri Katalin tollából.

Northern Talent Cup

A 2021-es versenyszezon Le Mans – ban vette kezdetét és rögtön olyan szerencsések voltak a verseny résztvevői, hogy a MotoGp Le Mans-i futamával együtt állhattak rajthoz a fiatal pilóták. A szabadedzések főleg az időjárás miatt voltak nagyon izgalmasak mert hol esett az eső, hol zuhogott, és utána pár percre a nap is kisütött. A pénteki időmérőn a pole pozíciót Rossi Moor a Fairium Next Generation Riders Team pilótája szerezte meg 1.50.533 as köridővel.

Farkas Kevin a Fairium Next Generation Riders Team másik pilótája a 15. helyről vághatott neki a vizes pályás versenynek. 

Szombaton:

Az időjárás nem volt kedvezőbb, mint az előző napokon a rajt előtt 20 perccel még ömlött az eső Le Main-ban. A rajt már félig napos félig esős időben indult el. Az első körben Rossi Moor elesett és fel kellett adnia a versenyzést. Rossi az esésről: "a remek rajt után az első kanyarban vezettem, aztán a 4 es kanyarban hirtelen megcsúszott a motor hátulja. Megpróbáltam visszamenni, de sajnos eltört a fék az eséstől így fel kellett adnom a versenyt."

Kevin a versenyről: "A rajtot jól elkaptam, de az első pár körben beragadtam, és elkezdünk egyenletes tempót diktálni. A verseny közben nem éreztem a motort erősnek Lehetett volna sokkal jobb is, de mint kiderült a kipufogó kilyukadt ezért vesztett a motor a végsebességből. Varga Tibivel jót csatáztunk, gratulálok neki a 9.helyezésért."

Vasárnap:

Mint a MotoGP futamokat, úgy minket sem kímélt a viharos szél, a hirtelen jött özövízszerű esőzések. A rajt előtti 2 kerékcsere is sok izgalmat okozott a csapatoknak.

Rossi Moor a versenyről: "A rajtot jól kaptam el, de az esőben nincs sok tapasztalatom így óvatosan mentem. Az utolsó előtti körben elestem a kanyarban a csúszós aszfalt miatt, vissza tudtam menni, de eltört a váltókar így örülök, hogy be tudtam fejezni a versenyt."

Kevin: "Száraz versenyre készültünk, de a verseny előtt 5 perccel az özönvíz szerű eső miatt gyorsan kereket kellett cserélni és megváltoztatni a beállításokat a motoron. A rajt után az első kanyarban a 19.helyre estem vissza. Utána folyamatosan egyre jobban éreztem a motort, és egyre jobb köridőket sikerült mennem. Sajnos a verseny végére a motor túlmelegedett, és a tizenkettedik kanyarban a 6. helyről kicsúsztam. Az esés következtében a kuplung beakadt az idomba, így fel kellett adnom a versenyt. Nem vagyok elkeseredve, mert egyre jobban éreztem a motort és a versenyzést, bízom benne, hogy Németországban jövő héten jobb eredményt fogok elérni."

(Le Mans-ban még két magyar fiatalnak szurkolhattunk: Varga Tibor a Forty Racing Team versenyzője szombaton a 9. lett, vasárnap nem fejezte be a futamot. Vincze Martin, a Chrobák Motorsport Egyesület pilótája szombaton a 14., vasárnap 11. helyen végzett.)

Coppa Italia Junior

Miközben a fél csapat Le Mans-ban volt a másik fele az Adria Raceway pályán vett részt az első Coppa Italia Junior fordulóján. Három kategóriában indultak versenyzőink: Lukács Tamás Ohvale 110, Matteo Masili Ohvale 160 míg Lőrincz László az Ohvale GP2-ben állt rajthoz.

Mind három versenyző remekül helyt állt az erős mezőnyben. Lukács Tamás újoncként kezdte meg a versenyzést, és az időmérőn már kiemelkedő eredményt ért el. A versenyen a 6. helyről rajtolva élete első nemzetközi versenyét a 3. helyen zárta.

Matteo Masili magasan uralta az időmérőt, és a versenyt is. Pole pozícióból rajtolva végig tartotta a helyezését, így rajt-cél győzelmet aratott. 

Lőrincz László, figyelembe véve, hogy még csak fél éve motorozik, hatalmas eredménnyel a 3. helyről rajtolva végig nagy küzdelemben megtartotta pozícióját, így ő is a pódium 3. helyére állhatott. 

A második versenyen Lukács Tomi elesett, de a 6. helyért járó pontokat így is megkapta. 

Lőrincz Laci nagyon szép versenyzéssel a 4. helyen zárt, míg Matteo Masili a második versenyen is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.  

A pilóták így nyilatkoztak a versenyről. 

Matteo Masili: "Nagyon boldog vagyok, hogy mind az időmérőt mind a versenyeket megnyertem. Nagyon szépen köszönöm a szüleimnek a támogatóknak, és a csapat managerének Stefano Favarronak."

Lőrincz Laci: "Nagyon elégedett vagyok a hétvégi eredményeimmel. Az első időmérőn a negyedik, a második időmérőn a harmadik helyen végeztem. Az első versenyen nem kaptam el jól a rajtot, visszacsúsztam a 8. helyre, de jó tempóval sikerült visszakerülnöm az élbolyba és a 3. helyen végeznem. A második versenyen sem sikerült elkapnom a rajtot, és a 8-9. helyről sikerült a 4. helyre érkeznem."

Lukács Tamás: "Nagyon jól sikerült a versenyhétvégém. Az első kvalifikáción 8. a második kvalifikáción a 6. helyet sikerült megszereznem. Az első versenyen jó elkaptam a rajtot, és a harmadik helyen végeztem. A második rajtomnál egy kis hibát vétettem meg is előztek, aztán az 5.helyért való küzdelemben összeütköztem az előttem lévő versenyzővel és elestem. De jó hír, hogy a 6. helyért járó pontokat megkaptam."

Ezek az írások is érdekelhetnek: