by - szelesut - 2021. dec 15.

Itt a motorosbarát szalagkorlát

Komárom-Esztergom megyében, Bajna és Héreg között szerelték fel az első olyan motorosbarát szalagkorlátokat, amelyeket a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésében helyeztek ki. A HUMDA szakértőinek kezdeményezésére indult programban modern, energiaelnyelő, alácsúszásgátló korlátokat telepítenek az 1119-es út két kanyarjába.

A korlátok a motorkerékpárosok által használt útvonalak környezetének biztonságosabbá tételét szolgálják. A motorosbarát korlát lényege, hogy közvetlenül a talajszint felett is fut egy elem, ami meggátolja, hogy a motoros átcsússzon a korlát alatt, vagy ami még rosszabb, a korlát lábának csapódva súlyos sérüléseket szenvedjen. - Örülünk, hogy ezt a kezdeményezésünket a HUMDA-val együtt tudjuk folytatni. Mi hagyományosan sokat teszünk a motorosok biztonságáért, három alkalommal is telepítettünk már speciális korlátokat és a Bajna-Héreg útvonalon motoros burkolati jeleket festettünk fel – ismertette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A jövőben a HUMDA további ilyen szalagkorlátok kihelyezésében működik majd közre a motorosok által kedvelt útszakaszokon. A közlekedésbiztonság jegyében együttműködési megállapodást is kötött a HUMDA a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal is közösen dolgozik a közlekedésbiztonság javításán - tette hozzá Szilvai József Attila.

A tájékoztatón elhangzott: a mostani telepítés egy folyamat eleje. Folyamatosan gyűjtik majd a tapasztalatokat, és a jó idő beköszöntével várják a motorosok visszajelzéseit is. Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója elmondta, az OBB segítségével összeállítottak egy listát is, hogy hol lenne szükség ilyen korlátkiegészitésre. 2-3 évre terveznek előre, és a megfelelő források függvényében szakaszosan haladnak majd - tette hozzá Weingartner Balázs.

Ezek az írások is érdekelhetnek: