by - vg.hu - 2024. jan 04.

Hiába az emelkedő árak, csúcsokat döntenek az újmotor-eladások

Hat és fél ezernél is több új motort helyeztek tavaly forgalomba Magyarországon, ami azt jelenti, hogy öt év alatt csaknem megduplázódott a piac. Mint a Világgazgaság megjegyzi, a kereslet annak ellenére is nő, hogy a listaárak tempósan emelkedtek az elmúlt években.

A vártnál is jobban teljesített 2023-ban a magyarországi újmotor-piac: a DataHouse adatai szerint tavaly összesen 6555 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba, amely látványos, 26,1 százalékos bővülés a megelőző évi mennyiséghez képest.

A bővülés üteme nagyjából duplázódott 2022-höz viszonyítva, miután akkor közel 13 százalékkal, 5200 közelébe emelkedett a frissen forgalomba helyezett új kétkerekűek száma. A bő 6,5 ezres volumen egyben azt is jelenti, hogy öt év leforgása alatt nagyjából megduplázódott a Magyarországon értékesített új motorok száma.

A motorpiac úgy teljesített a vártnál is sokkal jobban – a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete 2023 elején nagyjából 10 százalékos emelkedéssel kalkulált az egész évre az értékesített kétkerekűek számában –, hogy közben az új személyautók piaca 3,4 százalékkal zsugorodott. (Igaz, a múlt év a fontosabb kategóriák közül csak a személykocsiknál hozott visszaesést, az új kishaszonjárműveknél 17,5, a nagyhaszonjárműveknél pedig 11,3 százalékos emelkedést mért a DataHouse.)

A növekedés hátterében részben az állhat, hogy elsősorban a kisebb lökettérfogatú – 125–500 köbcentis – motorkerékpárok egyre többek számára jelentenek valós alternatívát a városi, illetve ingázó közlekedésben a személygépkocsikkal szemben, például a kisebb fenntartási költségek és a jóval könnyebben megoldható parkolás miatt.

Ezek az írások is érdekelhetnek: