by - MTI - 2023. márc 06.

Egységes szabályokat javasol az EU az elektromos rollerekre

Gyárilag beépített 20 kilométer/órás sebességkorlátozást, nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmerőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig kötelező bukósisak-viselést javasol az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács.

A brüsszeli testület azt is javasolja, hogy az elektromos rollereket  csak 16. évét betöltött személy vehesse igénybe, továbbá tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.

A jelentés az elektromos roller használatának az elmúlt öt évben tapasztalt gyors elterjedésére, valamint az ezzel összefüggő halálesetek és súlyos sérülések számának emelkedésére reagál. Az EU-ban az elektromos roller használatának szabályozása tagállamonként eltérő.

"Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a járművel súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért ésszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében - hívta fel a figyelmet Antonio Avenoso, az ETSC elnöke.

A jelentés szerint csak Németországban 2020-ban mintegy 2100 balesetet regisztráltak elektromos rollerrel összefüggésben, ez a szám 2021-re mintegy 5500-ra emelkedett. Tavaly mintegy 7600 ember sérült meg, illetve októberben 11-en veszették életüket. A szakértők felhívták a figyelmet, hogy a jármű használatának alsó korhatára jelenleg 14 év, vezetéséhez engedély sem szükséges.

Ezek az írások is érdekelhetnek: