by - Szelesut - 2021. szept 06.

A biztonság az első - közlekedésbiztonsági oktatósorozat kicsiknek

„Road Safety – a biztonság az első” néven indít országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot első és második osztályos tanulóknak a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. A hetente új állomásra látogató eseménysorozat szeptember 6-tól december 17-ig tart a főváros és tizenkét megyeszékhely központi szabadtéri helyszínein.

„Road Safety – a biztonság az első” néven indít országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot első és második osztályos tanulóknak a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. A hetente új állomásra látogató eseménysorozat szeptember 6-tól december 17-ig tart a főváros és tizenkét megyeszékhely központi szabadtéri helyszínein.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. kiemelt küldetése, hogy támogassa a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését. A korosztályi jellemzőknek megfelelő tanterv kidolgozása és annak használata a közlekedési balesetek megelőzése és elkerülése érdekében hasznos. A HUMDA a Magyar Autó-Motorsport Stratégiában megjelölt irányvonalak mentén létrehozta a „Road Safety – a biztonság az első” elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági edukációs projektjét, amely általános iskolák első és második osztályos tanulóit szólítja meg. A közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek tartanak foglalkozásokat a HUMDA kitelepülésein, ahova tanórai keretek között látogathatnak el az iskolások.

A 13 hétig tartó, hetente új állomásra látogató, az adott megyeszékhely fiatalságát megmozgató interaktív oktatási, fejlesztési programsorozat túlmutat a tanítás hagyományos keretein. A tantermek falain kívül, a megyeszékhelyek központi szabadtéri helyszínein lebonyolított képzés alkalmával délelőttönként az első és másodikos tanulók játékos, ám átfogó közlekedésbiztonsági oktatásban részesülnek. A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő számára lehetőség nyílik a programokon való részvételre.

A programsorozat 2021. szeptember 6-tól december 17-ig tart, és az alábbi helyszínekre látogat el: szeptember 6–10. Nyíregyháza; szeptember 13–17. Debrecen; szeptember 20–24. Szolnok; szeptember 27–október 1. Kecskemét; október 4–8. Szekszárd; október 11–15. Kaposvár; október 18–22. Nagykanizsa; november 8–12. Zalaegerszeg; november 15–19. Sopron; november 22–26. Győr; november 29–december 3. Veszprém; december 6–10. Székesfehérvár; december 13–17. Budapest 12. kerület. A programsorozat központi eleme egy közlekedési útravaló, amelynek célja, hogy olyan ismereteket adjon a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében, és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását. Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapják meg a tanulók.

– A biztonságos közlekedéssel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a fiatal korosztály tagjai eleinte gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek, és a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak. A tavalyi tanévtől kezdve a környezetismeret, valamint a technika és tervezés tantárgyak részeként már első osztálytól oktatják a közlekedési ismereteket, azon belül a gyalogos és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat. A HUMDA Road Safety programsorozata és az ahhoz tartozó közlekedési útravaló terjesztése egy fontos előkészítő lépése a biztonságos közlekedésre nevelő tanterv kidolgozásának – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos, a programsorozat fővédnöke.

– Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke és az ENSZ-főtitkár közlekedésbiztonsági különmegbízottja a Forma–1-es Magyar Nagydíj idején tett látogatása során a hazai autó-motorsport fejlesztését érintő kérdések mellett a közlekedésbiztonság javítása és a közlekedési kultúra fejlesztése is szerepelt a tárgyalások napirendjén. Magyarország célja, hogy a Todt úrral való megbeszéléseket követően a HUMDA-val és más szakmai szervezetekkel karöltve, a nemzetközi jó gyakorlatok megismerésével és átvételével, innovatív technológiák bevonásával, az Európai Unió és az ENSZ balesetmegelőzési irányelvei mentén aktívan tegyen a súlyos és halálos kimenetelű közlekedési balesetek számának radikális csökkentéséért. Amellett, hogy a gyermekek az egyik legveszélyeztetettebb csoportként kiemelt figyelmet igényelnek a biztonságos közlekedésre nevelés terén, a korosztály ismereteit a kitűnő fogékonyságuk miatt is célszerű már első és második osztályos korban megalapozni – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ezek az írások is érdekelhetnek: