by SzelesÚt 2011. febr 24.

400 forint lehet a benzin?

Szakértők szerint, ha nem csitulnak az események Líbiában és az észak-afrikai térségben, és ezzel párhuzamosan tovább emelkedik a kőolaj...

Szakértők szerint, ha nem csitulnak az események Líbiában és az észak-afrikai térségben, és ezzel párhuzamosan tovább emelkedik a kőolaj ára, akkor akár egy hónap alatt a 400 forintot is elérheti itthon a benzin literenkénti ára.

Az egyiptomi zavargások még nem okoztak komoly változást a piacokon, mert az ország nem jelentős olajkitermelő - mondta a Duna Televízióban Sarkadi Szabó Kornél. Líbia azonban a világ olajtermelésének két százalékát adja, ami ténylegesen hatott a világ tőzsdéire és piacaira - tette hozzá. Amennyiben teljesen felfüggesztenék a kitermelést, az rövid távon ellátási zavarokat okozhatna Dél-Európában, de azt még lehetne pótolni.

A gondot az jelenti, hogy a líbiai olaj nagyon jó minőségű, ezért a pótlása ezért költséges. Másrészt nem tudni, hova terjednek tovább a megmozdulások. Ha további közel-keleti államokban is hasonló helyzet alakulna ki, akkor a világ olajtermelésének 10-20 százaléka is veszélybe kerülhet, ami nagyon komoly olajválsághoz vezetne.

A szakember hozzátette: a piaci szereplők egyelőre csak elkezdték beárazni a tüntetéshullám valószínűsíthető következményeit. Emellett pszichológiai hatások is érvényesülnek, például a spekuláció is hajtja felfelé az olaj árát. A tüntetéshullám a legrosszabbkor érte a világgazdaságot, hiszen az amúgy is magas inflációt, áremelkedést még jobban "megspékelik" - érvelt az elemző. Sarkadi Szabó Kornél szerint ha így maradnak az olajárak, akkor Magyarországon legelőször az üzemanyagok árában fogjuk érezni a hatásokat. A szakember emlékeztetett: a MOL-nál heti felülvizsgálás van életben, tehát ha még tovább megy felfelé az olaj ára - és ezzel párhuzamosan a benziné -, akkor egy hónap alatt nagyon könnyen elérheti a 400 forintot a benzin literenkénti ára idehaza.

<<<Fesztivál-hangulatban 

Mész egy kört?>>>

Ezek az írások is érdekelhetnek: