by SzelesÚt 2008. szept 01.

Vigyázz, motoros szemből!

Nagyon sokat motorozunk édesapámmal és nővéremmel, főleg Dunántúlon és Ausztriában, valamint Horvátországban. Most általánosságban - konkrét útvonalszakasz megjelölése nélkül - szeretném felhíni a figyelmet a többi, szemben közlekedő motoros barátunkra.

Sok esetben előfordult már, hogy az izgalmas kanyarokban igen rendesen átsodródott az "ideális ív" megválasztása miatt a mi forgalmi sávunkba a másik fél. Ez komoly veszélyt hordoz magában: tételezzük fel, hogy kedvenc útvonalon halad az ember, "kiülve" a kanyarokat, szemből pedig érkezik egy másik motor- sok esetben ismerős is lehet - hasonló elánnal...nem térek ki a részletekre, volt már, hogy "szerencsés" voltam. Tehát kérek minden motoros társamat, hogy erre fokozottan figyeljenek és csak 75%-ban "használják ki" kedvenc kanyaruk lehetőségeit.

Egy másik dolog: Ausztriában már nem kötelező a nappali tompított fényszoró használata. Ebből következik, hogy sok idelátogató külföldi nem használja a lámpát. Reggel, szürkületkor valamint szembe napsütésben ha nincs használatban a tompított fényszoró, nehezen vagy néha egyáltalán nem látható a másik közlekedő, veszélyt hordozva magában. Engem ezért nem zavar, ha valaki utólag beépített xenon lámpát és ködlámpát egyidőben használ autójában nappal, mert legalább látom, neki pedig tetszik. Érdekes, hiszen a modern kétkereküeknél nem is lehet kikapcsolni a tompított lámpát, gyújtásnál azonnal felkapcsolódik, hiszen nekünk lakott területen belül és kívül is kötelező, hosszú évek óta azért, hogy láthatóak legyünk. Kérdezem, akkor az autósoknak miért nem...?!

Üdv

Krisztián

Van egy tanulságos sztorid? Oszd meg velünk, hogy megoszthassuk másokkal! Küldd el a szerkeszto@szelesut.hu címre!

Ezek az írások is érdekelhetnek: