by - szelesut - 2021. okt 29.

Új szolgálati motorok a rendőrségnek

Huszonöt BMW R 1250 RT motorkerékpárral és négy Skoda Octavia RS szolgálati autóval bővült a rendőrség járműparkja. A járműveket dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány adta át a rendőr-főkapitányságoknak.

A BMW R 1250RT típusú motorkerékpárokat 1254 cm3 lökettérfogatú, az Euro 5 környezetvédelmi követelményeknek megfelelő, 136 lóerős, kéthengeres, boxer elrendezésű hajtómotorral szerelték, továbbá a gyártó speciálisan a rendőri munkára optimalizáltan tervezte és gyártotta. A korábban beszerzett motorkerékpárokhoz képest a legszembetűnőbb változást a megújult műszerfal, a megnövelt méretű, integrált navigációval szállított TFT kijelző jelenti.

Magyarországon a rendőri motorkerékpáros szolgálat 95 éves múltra tekint vissza, és nélkülözhetetlen részévé vált a rendőri munkának. Első alkalommal 1926. július 29-én lépett szolgálatba rendőrségi motorkerékpáros, eleinte megfigyelő, felderítő, futár és összekötő feladatokat láttak el. A hazánkba látogató államfők és magas rangú személyiségek utazásainak biztosítására és kísérésére 1960 tavaszán 24 fővel díszmotoros egység alakult. A feladatokat Simson motorkerékpárokkal látták el. A rendőrség 2011 óta 178 új, korszerű, rendészeti célra gyártott motorkerékpárt vásárolt.

A most átadott négy Octavia RS a „Pofátlan(tan)ítás” kampányban vesz részt.

Ezek az írások is érdekelhetnek: