by - bicajos - 2020. aug 31.

Tour de Hongrie - Mareczko Nyíregyházán is

Vasárnapi sikere után hétfőn is az olasz Jakub Mareczko győzött a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny harmadik, Karcag és Nyíregyháza közötti szakaszán, amelyen Kaden Groves átvette a vezetést összetettben.

A vasárnapi hajdúszoboszlói hajrá előtti bukás nyomán ketten adták fel a versenyt: a Bingoal-Wallonie Bruxelles csapatából Boris Vallee-t medencecsonttörés miatt nem engedték ki a kórházból, amelyet csapattársa, Franklin Six ugyan elhagyhatott, ám kézközépcsonttörés miatt ő sem folytathatta a viadalt. A friss magyar bajnok Filutás Viktor is esett, mint az MTI-nek elmondta, a fejét ütötte be, de nem sérült meg.

A 182 kilométeres sík etapnak így 111 bringás vágott neki, az összetett legjobb magyarjaként fehér trikós Szatmáry András harmadik helyen állt öt másodperces hátránnyal a sárga trikós Jon Aberasturi mögött.

Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elárulta, Orosz Gergő és Palumby Zsombor igyekszik majd szökni, míg Karl Ádám a sprintben próbál jó eredményt elérni.

A Mitchelton-Scottban az elmúlt két nap során sokat dolgozó Peák Barnabás hangsúlyozta: csapatával rengeteget vezették a mezőnyt, ezért erre az etapra visszafogják magukat. Mint mondta, a rá bízott feladatokat elvégezte, elégedett a teljesítményével eddig a csapatvezetés és ő maga is, és örülne, ha az elkövetkező napokban kicsit magáért is tudna menni.

A távnak 26 fokos derült időben, lovas huszárok felvezetésével vágtak neki a versenyzők Karcagon, Nyíregyházáig három gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre. Néhány sikertelen kísérletet követően hatfős szökevénycsoport lépett el, amely közel hat és fél perces előnyre tett szert. Az első órában oldalhátszélben 48,2 kilométeres átlagsebességet tekert az élboly. A Hortobágyon csikósok vágtattak a síkságon, a városokban, falvakban pedig sokan várták az út mellett a kerékpárosokat: Balmazújvárosban egy építkezés állt le a keresztülhaladás idejére, míg Napkoron néptánccsoport fogadta a bringásokat. A szökevények nagyobb részét 15 kilométerrel a cél előtt érte utol a javarészt a CCC és a Trek-Segafredo által vezetett mezőny, legtovább a holland Lennard Hofstede tartott ki.

Az - ezúttal bukásmentes - sprintbefutóban Mareczko megelőzte az összetett élére lépő Grovest (Mitchelton-Scott) és a norvég Erlend Blikrát (Uno-X).

A mezőnyre kedden a Sárospatak és Kazincbarcika közötti 180 kilométeres, 1150 méter szintkülönbségű etap vár a 826 kilométer össztávú 41. Tour de Hongrie-n.

A 41. Tour de Hongrie további programja:
4. szakasz, kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km (1150 m)
5. szakasz, szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km (3259 m)

 

MTI, fotó: Czeglédi Zsolt 

Ezek az írások is érdekelhetnek: