by 2020. aug 28.

Tour de Hongrie - Az eddigi legerősebb mezőny rajtol szombaton

Az országúti kerékpáros magyar körverseny történetének legerősebb mezőnye áll rajthoz szombaton az esztergomi Bazilika előtt a 41. Tour de Hongrie-n.

Tavaly a világelit alatt a második vonalnak számító prokontinentális istállók közül négy vett részt a viadalon, idén ebből a kategóriából nyolcat láthatnak a szurkolók. A csúcskategóriát jelentő World Tour-sorok közül pedig öt lesz itt, amint Eisenkrammer Károly főszervező fogalmazott: "a valaha volt legnagyobb kerékpárversenyt szervezzük Magyarországon".

A nemzetközi szövetség (UCI) 2.1-es kategóriájú viadalán az előzetes rajtlistán 20 csapat 119 versenyzője szerepel, köztük nyolc csapatban lesz magyar kerékpáros, tizenhat itthoni bringás mellett a székely paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárd is szerepet kap. Mindkét World Tourban érdekelt magyar kerekes indul: a 2017-ben második Peák Barnabást a Mitchelton-Scott, a tavaly harmadik Valter Attilát a CCC csapatában láthatják a nézők. Az időfutambajnok Peák saját bevallása szerint jó formában van, és bízik benne, hogy lesz lehetősége megmutatnia magát. Az MTI érdeklődésére hangsúlyozta: előzetes elvárásai nincsenek, mivel a világjárvány okozta kényszerszünet után kevés versenynapja volt, és azt sem tudja, milyen erős lesz a mezőny.

A prokontinentális csapatok magyar kerékpárosa Kusztor Péter (Novo Nordisk) és Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), a kontinentális sorokból pedig - mivel a sérülésből lábadozó Fetter Erik hiányzik - kiemelendő az elmúlt esztendőben második Dina Márton (Kometa-Xstra), valamint a friss magyar bajnok Filutás Viktor és a tavalyi ob-n aranyérmes Szarka Gergely (Giotti Victoria Palomar). A magyar válogatottban hat hazai versenyző szerepel, a csíkszeredai Team Novákban pedig indulnak magyar kerékpárosok is és egy székely is ott lesz a csapatban. A szintén jó formát mutató Dina az MTI-nek elárulta: az előzetes tervek szerint valószínűleg ő megy majd az összetettért a csapatból, ám számszerű célkitűzést nem kívánt megfogalmazni, az összetettben akar minél jobb teljesítményt nyújtani és szép eredményt elérni.

Az esztergomi nyitóetap - amely során háromszor mássza meg a mezőny a Két-bükkfa-nyeregig tartó emelkedőt - rögtön komoly erőpróba lesz a résztvevőknek. Ezután két sík szakasz következik, a hajdúszoboszlói és a nyíregyházi befutó is a sprintereknek kedvez, és a negyedik, Kazincbarcikán záruló szakaszon is van esély mezőnyhajrára. A szerdai zárás lesz a királyetap: a hajrában előbb Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd lejtmenet után ismét nekiveselkednek, és ezúttal 984 méteres magasságig másszák Magyarország legmagasabb hegyét, a Kékestetőt. A több mint 13 millió forint összdíjazású magyar körverseny összetettje nagy valószínűséggel az utolsó emelkedőn fog eldőlni, a dobogóért a jó formában lévő hegyimenők vetélkednek majd.

A tavalyi győztes lett Krists Neilands biztosan nem védi meg a címét, mivel ezúttal az ugyancsak szombaton kezdődő Tour de France-on áll rajthoz.

Az utak mentén az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan lesz lehetőségük a szurkolásra a nézőknek, akiket a szervezők nyomatékosan kértek a maszkviselésre. A versenypályán kívül idén a járványhelyzet miatt nem lehet majd találkozni a buborékban kezelt kerékpárosokkal, így a korábban megszokott lehetőségek, a rajt- vagy célterületeken begyűjthető aláírások vagy közös fotók ezúttal elmaradnak.

Az öt versenynap alatt hat megyét, húsz várost és összesen 55 települést érintő Tour de Hongrie-t az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, míg a Eurosporton a Tour de France közvetítései előtt vagy után lesz összefoglaló a viadalról.

 

A magyar körverseny mezőnye:

    World Tour:

Israel Start-Up Nation (izraeli), Jumbo-Visma (holland), TREK-Segafredo (amerikai), Mitchelton-Scott (ausztrál), CCC (lengyel)

    prokontinentális:

Androni Giocattoli-Sidermec (olasz), Alpecin-Fenix (belga), Novo Nordisk (amerikai), Vini Zabú-KTM (olasz), Bingoal-Wallonie Bruxelles (belga), Uno-X (norvég), Caja Rural-Seguros-RGA (spanyol), Sport Vlaanderen-Baloise (belga)

    kontinentális:

Kometa-Xstra (spanyol), Adria-Mobil (szlovén), Team Novák (román), Vorarlberg Santic (osztrák), Giotti Victoria Palomar (román), Elkov-Kasper (cseh)

    nemzeti csapat:

magyar válogatott

MTI, kép: tourdehongrie.hu

A Tour de Hongrie programja

Ezek az írások is érdekelhetnek: