by 2023. márc 30.

Nagyobb szigort sürget a motorosokra az EU

Új, szigorúbb szabályok uniós bevezetését javasolja a motorosokra és a robogósokra az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács - írja a Portfolio.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács jelentése szerint 2021-ben 3891 ember halt meg motorkerékpárral vagy mopeddel az EU-ban. Ez a szám 25 százalékkal alacsonyabb, mint egy évtizeddel korábban. A halálesetek alacsonyabb számához hozzájárulhattak az uniós engedélyezési követelmények 2013-as szigorításai, amikor a legerősebb motorkerékpárok számára a teljes jogosítvány megszerzéséhez több lépcsőfokot hoztak létre.

Az ETSC most felszólította az Európai Uniót és a kormányokat, hogy tegyék kötelezővé az ABS-t minden új motorkerékpáron. Azt is javasolják, hogy a segédmotoros kerékpár vezetéséhez ajánlott alsó korhatár 16 év legyen (Magyarországon ez jelenleg 14 év), illetve, hogy a kismotor-jogosítványhoz legyen kötelező a gyakorlati vizsga.

A szervezet emellett azt is ajánlja, hogy gyakrabban ellenőrizék, hogy a motorkerékpárokat és segédmotoros kerékpárokat nem alakították-e át nagyobb sebességre. Javasolják azt is, hogy fokozzák a gyorshajtó motorosok ellenőrzését. A személygépkocsik, kisteherautók és teherautók gyártóinak is javítaniuk kellene a motorkerékpárosok észlelését olyan biztonsági technológiák segítségével, mint az automatikus vészfékezés.

Ezek az írások is érdekelhetnek: