by - szelesut - 2021. nov 10.

Megkezdődött az ifjú tehetségek képességfelmérése

A HUMDA elnök-vezérigazgatója reális célnak látja, hogy 2025 és 2030 között legyen magyar versenyző a Forma-1-es világbajnoki sorozatban, valamint a MotoGP-ben. Weingartner Balázs szerint cél az is, hogy már 2024-ben a hazai rendezésű MotoGP-, illetve Superbike-világbajnoki futamon legyen hazai induló.

Megkezdődött a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) által indított tehetséggondozó programba beválasztott versenyzők képességfelmérése a Fit4Race budapesti központjában. A jövő Michelisz Norbertjeinek és Talmácsi Gáborjainak felkutatása Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos vezetésével indult el.

A HUMDA a legjobb nemzetközi példák elemzésével és a sportág hazai szakértőinek bevonásával kialakított támogatási rendszerének alapelve, hogy a legtehetségesebb versenyzők transzparens és mérhető elbírálási szempontok alapján folytathassák karrierjüket. A versenypályákon már elért eredmények mellett többek között a vezetéstechnikát, valamint a fizikai- és mentális alkalmasságot is értékelik a szakemberek.

Utóbbiban a HUMDA partnere a motorsport-specifikus vizsgálatokkal és felmérésekkel foglalkozó Fit4Race. A cég egy olyan holisztikus, többlépcsős edzésprogramot dolgozott ki, mely magába foglalja az élettant, a mozgásszervi rendszereket, a mentális felkészülést, a táplálkozást, a sportot és a pihenést is. Már a felméréshez használt eszközök is egyedülállóak: egy speciális, felvillanó lámpákkal felszerelt szimulátort, egy repülést imitáló szerkezetet és sötétszobát is igénybe vesznek. A különféle tesztek során pedig még az agyhullámokat is vizsgálják, hogy megállapítsák, milyen körülmények között stresszesebb, mikor nyugodtabb, vagy milyen arányban használja jobb és bal agyféltekéjét a versenyző. A közös munka kezdetekor felmérik a tehetség pályán nyújtott teljesítménye mellett a fizikális adottságait, az étrendjét és az alvási szokásait is.

A támogatási rendszerben első körben az olyan versenyzők vesznek részt, akik már bizonyítottak a versenypályákon. Az autósok közt ott van például Nagy Dániel, Bucsi Attila és Szabó Krisztián is, a motorosoknál pedig többek között Sebestyén Péter, Görbe Soma és Zsigovits Norbert. Ők mindannyian a Michelisz Norbert és Talmácsi Gábor vezette szakmai stábunk által kerültek kiválasztásra. Az első körben kiválasztott 72 autó- és 36 motorversenyző fizikai alkalmassági felmérése november 8-án kezdődik a Fit4Race budapesti bázisán. Az autóversenyzők közül 24-en a gokart, 8-an a formula, 16-an a túrautó, 9-en a ralikrossz, 13-an a rali, egy-egy résztvevő pedig a drift és az autókrossz szakágat képviseli. A motorversenyzők közül 18-an junior és felnőtt gyorsasági, 12-en a motokrossz, 5-en az enduró egy résztvevő pedig a triál szakág versenyzőjeként vesz részt a HUMDA tehetséggondozó programjában. A legjobb eredményeket elérőknek nyílik lehetőségük, hogy később támogatásban részesülhessenek. A HUMDA saját tehetségkutató rendezvényeiből is csatlakoznak majd a jövő ígéretei a programhoz.

– A nyár végén indult és október 30-án nagy sikerrel zárult, hét nagyvárosban megforduló HUMDA Junior Gokart Challenge utazó verseny célja is az volt, hogy felfedezzünk tehetségeket és népszerűsítsük a fiatalok körében az autósportot, valamint felhívjuk a figyelmet a környezettudatosság fontosságára. Azokat a fiatalokat kerestük, csak úgy, mint a támogatási rendszer első körébe beválogatott résztvevők esetében, akikből megfelelő tehetséggondozással olyan versenyzők válhatnak, akiknek az egész ország szurkolhat majd a versenypályák lelátóin és a tévékészülékek előtt. A gokartszimulátorainkat kipróbáló gyermekekről pedig a szakembereink objektív szempontok és mérhető adatok alapján döntik el, hogy kik azok, akikkel a jövőben közösen komoly célokat érhetünk el – hangsúlyozta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– A Junior Gokart Challenge-nek köszönhetően országszerte csaknem 2000 gyermek ismerkedhetett meg a gokartsporttal. A fiatalok sikeres megszólításával nagyobb merítési lehetőséget kaptunk, ezáltal alkalmunk nyílt megismerni rendkívüli tehetségeket is. A tehetséggondozó programunk követkető lépéseként a Junior Gokart Challenge 20 leggyorsabb versenyzőjét egy gokartversenyre invitáltuk Magyarország legújabb versenygokart pályájára, a Palóc Ringre. A felfedezett gyermekek tehetséggondozását ezentúl is folytatjuk, a legrátermettebbeket természetesen a Fit4Race képességfelmérésének is alávetjük. A személyre szabott képességfejlesztés során főként a stressztoleranciát, a periférikus látást, a szem-kéz koordinációt, az egyensúlyérzéket és a megosztott figyelmet fejlesztjük – tette hozzá Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.

– A motorversenyzők sikeres felkészülésében is megkerülhetetlen szerepet játszanak az olyan átfogó képességfejlesztő edzésprogramok, mint ami a Fit4Race szakterülete. A modern versenyzésben tizedekért, századokért sokszor ezredekért is meg kell küzdeni körről-körre és ehhez tudatos, speciális felkészülés és képességfejlesztés szükséges. A felmerés kiértékelése után pontos képet kapunk azon tényezők meglétéről, amelyek befolyásolhatják a sportoló eredményeit – emelte ki Talmácsi Gábor, a MotoGP-sorozat 2007-es világbajnoka, a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.

A HUMDA 2021-ben a Junior Gokart Challenge mellett SIM Liga néven szimulátorbajnokságot is szervezett tehetségkutatási céllal, azok a fiatalok, akik szívesen csatlakoznánk a HUMDA programjához, a jövőbeni hasonló eseményeken tehetik ezt meg. A különböző aktivitásainkról honlapunkon és közösségi médiafelületeinken lehet értesülni.

Ezek az írások is érdekelhetnek: