by SzelesÚt 2011. jan 20.

L'art pour l'art - a dízel MZ, videóval

Hogy miért vette a fejébe egy pilisvörösvári fiatalember, hogy dízel blokkot tegyen egy MZ-be?  Amiért minden egyes csavarért, alátétért lehajol az utcán. Amiért folyton házilagos kütyükkel lepi meg családját és barátait. Amiért mindenben romban azt keresi, mit lehet belőle faragni. Vagyis egyszerűen az alkotás öröméért.

Régóta húzódott a találkozónk. Annyira, hogy a szerkesztőségünknek elsőként felajánlott vasat már máshol láttam viszont. De amikor a vörösvári közért elé értem, és kisebb csődület volt egy fura motorostuhába öltözött férfi és csillogó piros motorja körül, biztos voltam benne, hogy a dízel MZ-t nekem is látnom kell.

A gép áll, az alkotó, Pál Zoltán mesél: egy TS-vázba fabrikálta bele a kínában gyártott, egyhengeres 300 köbcentis aggregátor-motort. Igyekezett úgy megcsinálni, hogy a blokkon kívül kívülről minden gyári maradjon. A nagyobb blokk miatt meg van emelve elöl és hátul is. A váltója egy 150-es ETZ-ből jött, a primer áttételt viszont lefelezte. Nem egy versenymotor a dízel-MZ, pont fele akkora forulaton érzi jól magát, mint az ETZ. Az elektronikába jelentősen bele kellett nyúlni: az áramkört egy fórumozó-társ tervezte, merthogy az építés gyakorlatilag az interneten is zajlott. A kivitelezés házilagos, ezt be is vallja, motorépítő-versenyekhez szokott szemnek kifejezetten bántó hegesztési varratok éktelenkednek a blokk körül.

Na jó, mondom, hadd menjek egy kört. Az indítása egyáltalán nem macerás, csak elhúzod a dekompresszor-kart, megnyomod az önindító kis gombját, és pöcc-röff. Merthogy önindítós. De persze be is lehet rántani, akár egy fűnyírót, ha valakinek arra van kedve, vagy éppen lemerült az akksija. 

A hangja utánozhatatlan. Az élmény is. Az az érzésed, hogy ez csak egy vicc, úgyis szétesik alattad. Aztán elindulsz, egyre határozottabban magára talál a vas, és rájössz: megy ez. A váltás kicsit nehézkes, a lábtartó és a váltókar közé leginkább egy balettcipő férne be. Amúgy egyre nő a vigyor a fejeden, mert hát egész komoly ötvenes tempót tart a dízel.

Vissza az időben: kábé egy 50-es Simson ereje az a három lóerő, amit a 300 köbcentis stabilmotor tud, de az érzés leírhatatlan: talán ahhoz hasonlítható, mint amikor az ember gyereke felül a spórolt zsebpénzéből vett első Verhovinámajára.

ALkotója szerint hetven a végsebessége. Fogyasztását nem mérte, de elenyésző lehet. A gyorsulása - na jó, ne várjunk el mindent három lóerőtől.

Hogy mi Zoli terve a dMZ-vel? Leginkább semmi, mondja. Forgalomba helyezni lehetetlen, inkább csak büszkélkedik vele, hogy kis hazánkban, egy pilisvörösvári garázsban ilyesmi dolgok születnek. És lehet, teszi hozzá, hogy a dMZ alapul szolgál majd a következő építésnek. Hogy az mi lesz, arról hamarosan olvashatnak itt, a Széles úton.

Blokk: egyhengeres, 300cm3 diesel üzemű MZ
Súly: kb. 150 kg.
Teljesítmény: 3 LE
Max. sebesség - sík úton 70 km/h

Építési napló>>>

Ezek az írások is érdekelhetnek: