by 2023. márc 29.

Kovács Bálint dobogóra állna az IDM-ben

Az első háromnapos teszt alapján bizakodó és reménykedik abban, hogy dobogós helyezéseket is el tud majd érni a német gyorsaságimotoros bajnokságban Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője, aki a gyári Alpha-BMW csapatában áll majd rajthoz.

Bálint Spanyolországban tesztelte a 2023-as BMW-t. Cartagenában ott volt a teljes csapat, így többek között a többszörös IDM bajnok, Ilja Mikhalcsik, a korábbi WSBK versenyző, Leandro „Tati” Mercado, valamint a korábbi Red Bull Rookies Cup győztes, tavalyi ezüstérmes Florian Alt is.

A HUMDA Academy 21 éves pilótája a csapattal és a motorral is szinte azonnal összebarátkozott, az első körök után egyből komfortos volt számára az üléspozíció, a kezelőszerveket tökéletesen el tudta érni, 190 cm-es magassága semmilyen problémát nem jelentett a teszt alatt.

„Nagyon hamar megtaláltam mindenkivel a közös hangot, és ami a leglényegesebb, az új szerelőmmel és a motorral is egészen összecsiszolódtam. Az első pillanattól kezdve nagyon komfortosan éreztem magam a motoron, ennek köszönhetően már az első nap végére sikerült találnunk egy jónak tűnő alapbeállítást. Kipróbáltunk többféle gumikeveréket, próbálgattuk a futóművet és az elektronikát, valamint jelentősen előreléptünk a kipörgésgátló beállítása terén is. Amikor végre megjött a tempó, meglett a versenyképes köridő is. A harmadik nap délelőttjén megfutottam a leggyorsabb időmet is, így második lettem a hat Alphás motor közül. A csapatvezetők is elégedettek voltak a teljesítményemmel, ami jót tett az önbizalmamnak. Összességében a három nap alatt megtaláltuk a megfelelő beállításokat, különböző körülmények között teszteltük a motort. Jól tudom azonban, hogy ez csak a munka eleje volt, ahhoz, hogy megfelelően felkészült legyek a szezonra, és képes legyek olyan eredmény elérésére, amit elvárok magamtól, még rengeteget kell dolgoznom. Nagyon remélem, hogy az élmezőnyben tudok küzdeni rendszeresen, és jó lenne néhány futamon dobogós helyezéseket is elérni” – fogalmazott Kovács Bálint.

A fiatal motoros az IDM futamai mellett a szlovák Maco Racing Team színeiben a hosszútávú-világbajnokság (EWC) három 24 órás viadalán is rajthoz áll. Haza se jött, Spanyolországból Már egyből utazott Le Mans-ba, hogy részt vegyen az EWC hivatalos tesztjén. Az EWC április közepén rajtol a Le Mans-i 24 órás viadallal, s Kovácsék még rajthoz állnak a júniusi spai, valamint a szeptemberben sorra kerülő Bol d'Or elnevezésű franciaországi 24 órás futamon is. Az IDM május közepén kezdődik, a mezőnyre hét versenyhétvége vár jellemzően németországi helyszíneken, de a naptárban szerepel a csehországi Most, az ausztriai Red Bull Ring, valamint a hollandiai Assen is.

Ezek az írások is érdekelhetnek: