by 2020. szept 23.

Kerékpártúra a nemzeti összetartozás erősítéséért

A nemzeti összetartozás jegyében kerékpározott közel 1500 kilométert az országhatárok mentén Zelei József kerékpáros békenagykövet, aki szerdán érkezett vissza a túra kiinduló pontjára, a budapesti Kossuth térre.

A sportember az út során - úgynevezett szomszédolás keretében - találkozott a határ menti, de már a határ túloldalán lévő, magyarlakta települések közösségeinek képviselőivel.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Zelei József fogadásakor hangsúlyozta: a kezdeményezés lehetőséget adott arra, hogy "a határon túli nemzettársaink szívével is összeérve tudjunk emlékezni a történelmünkre".

Hozzátette: fontosnak tartották ezt a közösségi összetartozást erősítő békenagyköveti missziót, ezért nyújtottak támogatást a Nemzeti Együttműködési Alapból Zelei József számára.

Zelei József elmondta: a túra első részében a nyugati országhatár menti településekre látogatott, a második részben pedig a keleti határ mentén kerekezett. Ez utóbbi során a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások akadályozták a határátlépést. Ugyanakkor számos közösséggel találkozott úgy, hogy a kishatárátkelők két oldaláról üdvözölték egymást - mondta el.

MTI, fotó: Balogh Zoltán

Ezek az írások is érdekelhetnek: