by SzelesÚt 2010. márc 15.

Sávoly - Hitel nincs!

A Magyar Fejlesztési Bank úgy döntött, nem adja meg az ellentmondásos sávolyi motorpálya-beruházáshoz szükséges 15 milliárd forintos hitelt -...

A Magyar Fejlesztési Bank úgy döntött, nem adja meg az ellentmondásos sávolyi motorpálya-beruházáshoz szükséges 15 milliárd forintos hitelt - értesült az [origo] az MFB szóvivőjétől. A jogi átvilágításon több kockázati tényezőt is találtak a bank jogászai, ezért döntöttek úgy, hogy nem írják alá a hitelszerződést. A kormány egyetért a döntéssel, tehát állami hitelből nem épül motorversenypálya Sávolyon.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak a kormány nevében kiadott közleménye szerint a kormány számára "világossá vált, hogy a beruházó nem tudja vállalni az MFB által támasztott feltételeket", "az MFB és az NFGM a kockázatok kezelésére nem kapott megnyugtató megoldási javaslatokat a beruházótól". A közlemény szerint "a magyar kormány ugyanakkor elkötelezett a sávolyi Moto GP pálya megvalósulása mellett", mert az "Magyarország, a magyar gazdaság és turizmus, valamint a balatoni régió számára alapvetően fontos", az ehhez hasonló beruházások "jelentős fellendülést hozhatnak a település és a régió turisztikai és szolgáltatóiparának, a helyi kis- és középvállalkozásoknak".

A kormány továbbra is fenntartja, hogy amennyiben a beruházó más finanszírozási konstrukcióban meg tudja építeni a sávolyi MotoGP pályát, akkor kész állami kötelezettséget vállalni a versenyek megrendezéséhez szükséges jogdíjak biztosítására". Ez azt jelenti, hogyha a beruházónak sikerül magántőkéből megépítenie a pályát, akkor a jogdíjakat megveszi az állam.

Ezek az írások is érdekelhetnek:
DEVELOPER BAR